Alex krönikerar om livet på en advokatbyrå

Som ett resultat av en längre tids social distansering, krönikerar idag vår biträdande jurist Alex Galfvensjö om vardagslivet (såsom det normalt ser ut) hos oss på Magnusson. Genom krönikan hoppas vi att du som studerar, är i början av karriären eller kanske bara är allmänt nyfiken ska få en liten inblick i hur arbetslivet vid en affärsjuridisk byrå kan se ut.

Klockan är 09.25 en vardagsmorgon och jag sitter på mitt kontor och klurar för fullt. Plötsligt avbryts jag av att en delägares röst ljuder genom korridoren. Ekot klingar sakta av, men någon respons kommer inte. Proceduren upprepas därför kort därefter. Denna gång med ett tillägg som gör det omöjligt att inte uppfatta att delägaren i fråga satt ett nytt personbästa i stillastående jämfotahopp. Det ger visst resultat, oklart om det är det önskade, eftersom ett svar skär genom korridoren. Av den dalmålsklingande tonen att döma är personen måttligt intresserad – men inte helt oimponerad. Hen har ju viss förståelse för jakten på resultat (såsom tidigare SM-finalist i vattenrutschkana). En tredje röst, möjligen byråns HR-chef, blandar sig i vad som nu eskalerat till en känsloladdad diskussion. Med en myndig röst – tydligt präglad av objektivitet – synar hen resultatet i sömmarna. Tongångarna är varma, vänskapliga och inbjudande. Kort därefter är vi ett helt gäng i korridoren som diskuterar det hela klart mer ingående än vad någon av oss (tja, i vart fall de flesta av oss) trott möjligt.

För några veckor sedan skrev min kollega Caroline en riktigt kul krönika. Stärkt av hennes kreativa tvål- och handspritsdoftande diskbänksrealistiska grepp, tänkte jag följa upp med en egen krönika. Jag hoppas den ger dig som läsare en liten inblick i hur det är att vara en del av vårt lag, här på Magnusson.

Den grupp jag tillhör, Commercial and Regulatory, är uppbyggd av ett team gruppchefer som alla ansvarar för olika rättsområden. I nästa led är vi en grupp biträdande jurister. ”I nästa led” känns egentligen rätt missvisande då dialogen allt som oftast är fri med högt i tak, där stort utrymme lämnas till alla inblandade. En intressant reflektion på temat, inte minst eftersom advokatbyråer ofta tros vara strikta, lite gammaldags och ofta mansdominerade, är att 75 % av cheferna inom gruppen är kvinnor. Samtidigt är 75 % av oss biträdande jurister män. Vi har dessutom en mycket liten personalomsättning – de allra flesta som ansluter till gruppen blir helt enkelt kvar, oavsett erfarenhetsnivå sedan tidigare.

Uppdragen vi får in kan avse allt mellan himmel och jord. Som biträdande jurist kommer du snabbt in i verksamheten, såväl i det interna som det externa arbetet. Ett målande och (dessvärre?) självupplevt exempel är den gång jag för några år sedan under en kylig och kall dag kom på mig själv iförd gummistövlar och regnjacka, kringklampandes i ett naturområde (med träskvatten långt över stövelkanterna) någonstans i Mellansverige. Självklart med kameran i högsta hugg, jag var ju trots allt också på väg till ett dop som skulle hållas i närheten. Några dagar senare, när jag åter var sanerad och bedömdes vara i någorlunda presentabelt skick, skickades jag iväg till en studentmässa för att träffa nyfikna studenter. Med andra ord är sällan en dag lik den andra – vilket också är en av de roligaste aspekterna med just detta jobb!

På det rent sociala planet har Magnusson överraskat mig fler gånger än vad jag kan minnas. Jag kan t.ex. nämna att jag kommit på själv i situationer där jag:

1. Varit iförd en morphsuit av tomtemodell, som sålts under förevändningen ”one size fits all” (en bedrift främst av morphsuiten, jag är trots allt en f.d. amerikansk fotbollsspelare och relativt storbyggd),[1]
2. Tillsammans med en gruppchef och en bitiskollega blivit inlåst i en källarlokal tillhörande en seriemördare. Till råga på allt vart jag dessutom fastkedjad i en tandläkarstol från 30-talet, varpå kollegorna var tvungna att lämna mig till mitt öde[2], samt
3. Under en fredags-AW fått stå och visa bilder från mitt eget bröllop, för stora delar av Stockholmskontoret.

Inget av det här har över huvud taget varit påtvingat. Tvärt om, initiativen har i stort kommit från mig själv (möjligen med vissa tips från jämnåriga kollegor). Jag kan knappast ta gift på att jag alltid varit helt bekväm just i ögonblicket, men jag kan däremot säga att jag alltid landat i den känslan i slutändan. Att utmana sig själv är – och ska ju vara – roligt, något jag känner att byrån verkligen stödjer. Det säger en hel del om den kultur vi har inom organisationen. Värdeladdade utryck såsom ”högt i tak”, ”entreprenörsanda” och ”öppenhet” är alltså något mer än tomma påståenden som vi använder oss av för att marknadsföra byrån. Det är helt enkelt så vi faktiskt arbetar.

För er som är studenter är det här närmast en liten teaser på vad som komma skall. Under hösten kommer vi att lansera ett aktivitetsprogram som riktas just till er. Utan att avslöja för mycket, kan vi nämna att det kommer innehålla bl.a. webinarium, workshops och event med temat ”att arbeta vid advokatbyrå”, där vi utöver arbetet vid byrå också kommer lyfta teman som tingstjänstgöring, frågor kring secondment och liknande. Själva grundidén är att programmet ska erbjuda dig som student lite mer praktisk erfarenhet, t.ex. i förhållande till intervjusituationer och liknande. Vi kommer gå ut med mer info om detta framöver så håll ögonen öppna på vår LinkedIn. Om du redan i nuläget tycker att det låter intressant är du varmt välkommen att höra av dig till Anna Hjelm vid eventuellt intresse.

 

[1] Jag känner att den här punkten kan behöva visst förtydligande. Nyanställda förväntas inte på något plan att uppträda och underhålla sina kollegor iklädd morphsuit, varken till fest eller till vardags.

[2] Ännu ett förtydligande, denna gång kanske främst ur ett arbetsmiljörättsligt perspektiv. För undvikande av eventuella missförstånd vill jag därför starkt betona att det hela var en del av ett Escaperoomäventyr under en kick-off (som jag själv anordnat).